
ΘΗΛΑΣΜΟΣ
Μητρικός θηλασμός: Το στήθος της γυναίκας θα πρέπει να φροντίζετε από τον 4o μήνα της εγκυμοσύνης της για πιο καλύτερα αποτελέσματα.Πολύ λίγες είναι οι γυναίκες που δεν είναι σε θέση να θηλάσουν το μωρό τους.Τα τυχόν προβλήματα που εύκολα βάζουν τις γυναίκες σε αναστολή του θηλασμού μπορούν εύκολα να ξεπεραστούν με αγάπη, υπομονή και επιμονή.Το αίσθημα που αφήνει ο θηλασμός είναι μια πληρότητα που μεγαλώνει μέρα με τη μέρα φροντίζοντας και τρέφοντας το μωρό σας.
Πλεονεκτήματα Μητρικού Θηλασμού για την Μητέρα: Όταν το μωρό θηλάζει η μήτρα αντανακλαστικά συσπάται ευκολότερα, παλινδρομεί στο μέγεθος που είχε πριν την εγκυμοσύνη διότι υπάρχει στενή βιολογική σχέση μεταξύ των αδένων του μαστού και της μήτρας.Οι πόνοι που πιθανόν θα αισθανθείτε χαμηλά την ώρα του θηλασμού δεν είναι τίποτα το ανησυχητικό καθώς είναι η μήτρα που συσπάται για να μικρύνει.Αυτό σας ωφελεί, τα πονάκια αυτά έχουν διαφορετικές εντάσεις, σε ορισμένες γυναίκες είναι έντονος ο πόνος σε άλλες όχι.
Πλεονεκτήματα Μητρικού Θηλασμού για το Μωρό:
Το μητρικό γάλα περιέχει σε ειδική αναλογία θρεπτικά συστατικά όπως λευκώματα,σάκχαρο,λίπος,άλατα και αντισώματα.Ακόμη περιέχει ειδικά ένζυμα τα οποία διευκολύνουν την πέψη του μωρού. Έστω και αν αυτή η ποσότητα είναι μειωμένη το βοηθά να χωνέψει και να αφομοιώσει την τροφή του καλύτερα και χωρίς προβλήματα.Δεν υπάρχουν μωρά που να μην μπορούν να χωνέψουν και να ανεχθούν το γάλα της μητέρας τους.Η ανοσία που αποκτά το μωρό κατά το θηλασμό διαρκεί έξι μήνες μετά τον απογαλακτισμό του. Επιπλέον με το θηλασμό κινούνται ρυθμικά το πάνω και κάτω σαγόνι του μωρού με αποτέλεσμα να δυναμώνουν οι μύες και τα ούλα του μωρού ενώ τα δόντια του βγαίνουν γερά και χωρίς μελλοντικά προβλήματα.
Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες μέσα στο μητρικό γάλα υπάρχει μια φυσική ηρεμιστική ουσία η , καλεομορφίνη , που ανήκει στην κατηγορία των ενδομορφινών οι οποίες είναι αναλγητικά που τα παράγει ο ίδιος ο οργανισμός.
Προετοιμασία για το θηλασμό,θέση και στάση:
Αρχικά η μητέρα θα πρέπει να κάνει μια τυπική διεργασία όπως να σαπουνίσει καλά τα χέρια και το στήθος της,να έχει κομμένα και λιμαρισμένα νύχια χωρίς παρανυχίδες.Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στον καθαρισμό γύρω από τη θηλή με καθαρό βαμβάκι βρεγμένο σε νερό που έχει βράσει.Το μωρό πριν το θηλασμό καλό θα ήταν να έχει κάνει το μπάνιο του για να είναι ήρεμο, επίσης προσοχή στο μωρό να είναι καθαρή η μυτούλα του για να μπορεί να αναπνέει ελεύθερα την ώρα του θηλασμού.Για την σωστή στάση του σώματος το στήθος θα πρέπει να είναι τοποθετημένο παράλληλα με το πρόσωπο του μωρού,και το ένα χέρι κάτω από το κεφαλάκι του για να κατευθύνετε και να ελέγχετε εσείς την κατάποση του ευκολότερα.
Πότε έρχεται το γάλα: Το γάλα δεν κατεβαίνει μια ορισμένη μέρα.Αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες,όπως το αν είστε πρωτάρα ή πολύτοκη,οπότε θα έρθει νωρίτερα όπως το αν είχατε εύκολο ή δύσκολο τοκετό.Συνήθως κατεβαίνει αφού συμπληρωθούν δύο εισοσιτετράωρα από τον τοκετό.Χρήσιμο θα ήταν από την πρώτη κιόλας μέρα μετά τον τοκετό να αρχίσετε να στύβετε την θηλή σας,αφού προηγουμένως πλύνετε με σχολαστικότητα το στήθος και τα χέρια σας. Στύψτε για 3-5 λεπτά την κάθε θηλή με το δείκτη και τον αντίχειρα σας μαλακά και ρυθμικά.Θα βγάλετε μερικές σταγόνες κιτρινωπό υγρό,το πύαρ ή πρωτόγαλα,όπως το λέμε.Η εξαγωγή είναι ερέθισμα παραγωγής και πολύ θα σας βοηθήσει γιατί ρέει εύκολα τα γάλα μιας και ανοίγουν οι πόροι.
Πότε αρχίζει ο θηλασμός: Πρόσφατα άρχισαν να βάζουν το νεογνό να θηλάσει αμέσως μετά την γέννηση στην αίθουσα τοκετών.Στα Μαιευτήρια ωστόσο ο θηλασμός αρχίζει συνήθως αφού συμπληρωθούν 18-24 ώρες μετά τον τοκετό.
Προσέχετε τις θηλές σας: Μετά το θηλασμό πλύνετε τη θηλή σας με βορικό διαλυμένο σε νερό ή και χαμομήλι για να φύγει το γάλα γιατί διαφορετικά ξεραίνεται,δημιουργεί κρούστες και πρόσφορο έδαφος για να αναπτυχθούν μικρόβια.Μετά το τέλος του θηλασμού μην αφήνεται το μωρό να πιπιλάει τη θηλή σας γιατί την μαλακώνει και μπορεί να την πληγώσει.Μην διατηρείτε το στήθος σας υγρό και καλό θα ήταν να μην βάζετε αλοιφές. Αν οι θηλές σας αρχίσουν να σας πονάνε βγάλτε το γάλα σας και δώστε το με μπιμπερό για να μπορέσετε να ηρεμήσετε. Επίσης θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε την ώρα του θηλασμού και τεχνητή θηλή.
Τι να κάνετε όταν το στήθος σας πετρώσει: Είναι μια κατάσταση που την αντιμετωπίζουν συχνά οι θηλάζουσες μητέρες.Τις πιο πολλές φορές το πέτρωμα εντοπίζεται πίσω από την άλω της θηλής. Πριν βάλετε το μωρό να θηλάσει σαπουνίστε το στήθος σας με ζεστό νερό για να διασταλούν οι πόροι ευκολότερα. Αρχίστε το μασάζ από την περιφέρεια προς το κέντρο μαλακά και ήρεμα και με ρυθμό.Σε λίγο θα μαλακώσει και θα θηλάσετε με περισσότερη ευκολία.Βοηθητικό θα ήταν να βάλετε πάνω στο στήθος σας μια θερμοφόρα προσοχή μην κάψετε το στήθος σας. Αφού περάσουν 15 λεπτά βάλτε λίγη κρέμα και κάντε απαλό μασάζ. Στη συνέχεια στύψτε τη θηλή και αφαιρέστε το γάλα αυτή τη φορά πιο ανώδυνα.Πιέζετε ρυθμικά το πλαστικό πουάρ για να γεμίσει το μπουκάλι.
Ο ΘΗΛΑΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΓΑΠΗ!
Write a comment: