• Τι είναι η επείγουσα αντισύλληψη;

Η επείγουσα αντισύλληψη, είναι η μέθοδος που μπορεί να χρησιμοποιηθεί με στόχο να αποτρέψει μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, μετά από σεξουαλική επαφή η οποία πραγματοποιήθηκε γύρω από τις γόνιμες ημέρες χωρίς προφύλαξη ή στις περιπτώσεις που απέτυχε η αντισυλληπτική μέθοδος (π.χ. έσπασε το προφυλακτικό)

  • Ποιες μέθοδοι επείγουσας αντισύλληψης υπάρχουν;

Οι μέθοδοι επείγουσας αντισύλληψης σήμερα περιλαμβάνουν: τη χορήγηση αντισυλληπτικών χαπιών που περιέχουν προγεστερόνη (το γνωστό «χάπι της επόμενης ημέρας») και την τοποθέτηση ενδομήτριου αντισυλληπτικού σπειράματος χαλκού (το γνωστό «σπιράλ»).

  • Πώς δρα η επείγουσα αντισύλληψη;

Κάθε συσκευασία περιέχει 1 χάπι. Το χάπι περιέχει 1500 μικρογραμμάρια λεβονοργεστρέλης, που είναι το δραστικό συστατικό του ή 30 μικρογραμμάρια οξεϊκής ουλιπριστάλης (ανάλογα με το σκεύασμα). Ανάλογα με τη φάση του κύκλου στην οποία βρίσκεται η γυναίκα όταν χρησιμοποιήσει την επείγουσα αντισύλληψη, το χάπι μπορεί να δρα: (1) Εμποδίζοντας τις ωοθήκες από το να απελευθερώσουν το ωάριο (καταστολή της ωορρηξίας), ή (2) Παρεμποδίζοντας το σπερματοζωάριο να γονιμοποιήσει το ωάριο που πιθανόν έχει απελευθερωθεί, ή (3) Εμποδίζοντας ένα γονιμοποιημένο ωάριο να προσκολληθεί στην εσωτερική στοιβάδα της μήτρας (ενδομήτριο).
Η τοποθέτηση ενδομήτριου σπειράματος («σπιράλ») γίνεται από το γυναικολόγο, σε επίπεδο ιατρείου και για να είναι αποτελεσματικό πρέπει να χρησιμοποιηθεί το αργότερο μέχρι 5 ημέρες από την «ύποπτη επαφή».
Η επείγουσα αντισύλληψη σταματά την κύηση πριν την έναρξή της. Επομένως, δεν είναι αποτελεσματική μέθοδος σε διαπιστωμένη κύηση, έναντι της οποίας δεν έχει καμία δυνατότητα δράσης και δεν πρέπει να λαμβάνεται. Αν η τελευταία περίοδος καθυστέρησε περισσότερες από 5 ημέρες ή ήταν ασυνήθιστα ελαφριά ή ασυνήθιστα έντονη, θα πρέπει να ενημερωθεί ο γυναικολόγος και να δώσει οδηγίες.

  • Πότε χρησιμοποιείται η επείγουσα αντισύλληψη;

Η επείγουσα αντισύλληψη μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά στην αποφυγή μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να γίνει η λήψη του χαπιού το συντομότερο δυνατόν μετά την επαφή που έγινε σε επικίνδυνες ημέρες, το αργότερο εντός 72 ωρών (3 ημέρες). Υπολογίζεται ότι εάν η επείγουσα αντισύλληψη ληφθεί αμέσως μετά την επαφή σε γόνιμες ημέρες, η αποτελεσματικότητά της είναι σχεδόν πλήρης (τις πρώτες 12 ώρες). Ακόμα όμως και μετά από 24, 48 και 72 ώρες η αποτελεσματικότητα φτάνει το 85%.

  • Εάν υπάρχει εγκυμοσύνη;

Εάν υπάρχει εγκατεστημένη εγκυμοσύνη η επείγουσα αντισύλληψη δεν δρα.
Αν η γυναίκα μείνει έγκυος στον ίδιο κύκλο στον οποίο έτυχε να κάνει χρήση της επείγουσας αντισύλληψης, είναι σημαντικό να επισκεφθεί το γιατρό της. Πάντως δεν υπάρχουν δεδομένα κλινικών μελετών ότι η επείγουσα αντισύλληψη θα προξενήσει βλάβη στο έμβρυο.

 

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

Σχεδίαση & Ανάπτυξη Ιστοσελίδας Imagin8 Creative Design

2022 © All Copyrights Reserved

Για επείγοντα περιστατικά 6976 79 90 77

Call Now Button