
Μπορεί ο θηλασμός του νεογέννητου μωρού να είναι μία από τις πιο ξεχωριστές εμπειρίες, αλλά την ίδια στιγμή μπορεί είναι και μία από τις πιο απαιτητικές διαδικασίες! Υπάρχουν αρκετές “επιπλοκές” που μπορεί να προκύψουν σε κάθε μητέρα και να λειτουργήσουν ανασταλτικά στο θηλασμό των παιδιών τους. Ο μητρικός θηλασμός πρέπει να είναι μια ευχαρίστηση τόσο για το μωρό, όσο και για την ίδια τη μητέρα. Ωστόσο, κάποιες φορές μπορεί να προκύψουν μικρά ή μεγαλύτερα προβλήματα, τα οποία αν δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα και με γνώση, θα δυσκολέψουν το θηλασμό και μπορεί να αποτελέσουν αιτία διακοπής του.
Μαστίτιδα: Ο ρόλος των παθογόνων βακτηριδίων στην μαστίτιδα την περίοδο της γαλουχίας παραμένει ασαφής. Η μαστίτιδα αποτελεί συνηθέστατη επιπλοκή στη διάρκεια της γαλουχίας και περίπου 10% των γυναικών με μαστίτιδα απογαλακτίζονται, αναίτια. Η μεγαλύτερη συχνότητα μαστίτιδας εμφανίζεται τις πρώτες 3-4 εβδομάδες μετά τον τοκετό και οφείλεται στον απότομο απογαλακτισμό και στην κακή τεχνική διαχείρισης του στήθους. Τα συνήθη συμπτώματα της μαστίτιδας είναι τοπικά ο πόνος, το οίδημα, η ερυθρότητα, το αίσθημα αύξησης της θερμοκρασίας στο σημείο της φλεγμονής και συχνά η εμφάνιση ραβδώσεων που επεκτείνονται μέχρι την μασχάλη. Γενικευμένα ο πυρετός, το ρίγος, η κεφαλαλγία. Η μαστίτιδα αντιμετωπίζεται ανάλογα με την κλινική αξιολόγηση της και την έκταση της, εφαρμόζοντας κατάλληλη συμβουλευτική για σωστή προσκόλληση του βρέφους στο στήθος, για αύξηση λήψης υγρών, για εφαρμογή ζεστών κομπρεσών πριν το θηλασμό που βοηθούν στην ροή του γάλακτος . Επίσης συστήνεται χορήγηση αναλγητικών/αντιπυρετικών.
Φραγμένοι πόροι: Εμφανίζονται τοπικά λόγω εξωτερικής πίεσης (π.χ. ένας στηθόδεσμος, ιμάντες από τον μάρσιπο, από τσάντα, από τα δάχτυλα της μητέρας) που ασκείται στο σημείο του μαστού ή λόγω ανεπαρκούς απομάκρυνσης του γάλακτος από κάποιο γαλακτοφόρο πόρο. Στο σημείο της απόφραξης παρατηρείται ευαισθησία, ερυθρότητα, και πόνος. Ως άλλα αίτια που οδηγούν σε φραγμένους πόρους, αναφέρονται η μη αποτελεσματική αποσυμφώρηση του μαστού λόγω μείωσης των γευμάτων, ο δυσλειτουργικός θηλασμός λόγω κακής προσκόλλησης ή νευρολογικών προβλημάτων του βρέφους ή η υπεργαλακτοφορική γυναίκα. Η γυναίκα παραπονείται για ευαισθησία, ερυθρότητα, αίσθημα ζέστης και πόνου.
Οι φραγμένοι πόροι αντιμετωπίζονται με χρήση ζεστής κομπρέσας στο σημείο του φραγμένου πόρου και απαλό μασάζ πίσω από το σημείο αυτό, ώστε να βελτιωθεί η ροή του γάλακτος, εναλλαγή των στάσεων θηλασμού, ώστε να βελτιωθεί αποσυμφόρηση του στήθους.
Αίμα στο μητρικό γάλα: Το αίμα στο μητρικό γάλα δεν είναι κάτι που ανησυχεί, εφόσον αποκλειστεί η περίπτωση τραυματισμού των θηλών, απλά απαιτεί παρακολούθηση και κλινική αξιολόγηση. Εμφανίζεται στις πρωτοτόκες στο ένα ή και στα δύο στήθη. Οι αιτίες της ανίχνευσης αίματος στο μητρικό γάλα είναι η αγγειακή υπεραιμία, όπου το αίμα έχει το χρώμα σκουριάς και καθαρίζει σε 3-7 μέρες, η ρήξη τριχοειδών αγγείων από την κακοποίηση του μαστού, λόγω της άντλησης είτε με το χέρι είτε με αντλία, τα ιναδενώματα, που αποτελούν μικρούς καλοήθεις όγκους που είναι μέσα στους γαλακτοφόρους πόρους. Η παρατεταμένη εμφάνιση αίματος στο μητρικό γάλα πάνω από μια εβδομάδα, θα πρέπει να παραπέμπει σε υπερηχογραφική διερεύνηση, ώστε να αποκλειστεί , η σπάνια περίπτωση καρκίνου. Τα παραπάνω προβλήματα τα συναντάμε ως επί το πλείστον, τις ημέρες παραμονής της λεχωίδας στο μαιευτήριο ή λίγο αργότερα.
Write a comment: