+- Πότε πρέπει να φερω την έφηβο κορη μου για πρωτη φορα σε γυναικολογο ;

Καλό θα ήταν η κόρη σας να επισκεφθεί για πρωτη φορά γυναικολόγο οταν της ερθει η περιοδος. Καλο ειναι πάντως να εχει πάει μεχρι τα 15 είτε έχει αδιαθετήσει έιτε όχι. Η επίσκεψη αυτη είναι κυρίως εκπαιδευτικού χαρακτήρα, αλλά θα περιλαμβανει και αδρή κλινική εξεταση κυριως για την εκτίμηση του βάρους, του ύψους, της ανάπτυξη των μαστών, της παρουσίας ακμής και τριχοφυίας. Θα αφορα επίσης την ενημερωση της για τα σεξουαλικως μεταδιδόμενα νοσήματα, την αντισύλληψη και γενικά για την ασφαλή σεξουαλική συμπεριφορά. Επίσης θα γίνει και μια συζήτηση για τη σωματικη υγιεινη, τη φυσιολογια του κυκλου της και θα ενημερωθεί σχετικά με τον εμβολιασμο της κατά του HPV.

+- Πότε πρέπει να εμβολιάσω την κόρη μου για το HPV ;
Εμβολιάστε την κόρη σας και μάλιστα από νωρίς. Σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών όλα τα κορίτσια πρέπει να εμβολιάζονται για τους τύπους HPV που προκαλούν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, ιδανικά στην ηλικία των δώδεκα ετών.Ο εμβολιασμός γινεται δωρεάν μεσω του ασφαλιστικου φορέα για κορίτσια και γυναίκες 12-26 ετων, σε τρεις δοσεις εντος 6 μηνων.
+- Όταν θα έχω την πρώτη μου σεξουαλική επαφή θα έχω αιμορραγία και πόνο ;
Ο παρθενικός υμένας είναι ένας λεπτός υμένας που καλύπτει τμήμα του ανοίγματος του κόλπου. Μερικές γυναίκες και όχι όλες, που έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή εμφανίζουν μικρή ποσότητα αίματος και λίγο πόνο μετά τη ρήξη του υμένα. Ο υμένας, αν σπάσει, δεν σχηματίζεται πάλι. Για να διευκολυνθεί η είσοδος του πέους, στην πρώτη σεξουαλική επαφή και στις επόμενες, πρέπει να υπάρχει καλή ύγρανση στον κόλπο. Αυτό είναι εφικτό με τη καλή προετοιμασία και διέγερση της γυναίκας από τον σύντροφό της, πριν την διείσδυση. Κάτω από αυτές τις συνθήκες η σεξουαλική επαφή είναι ευχάριστη και απολαυστική και για
τα δυο μέλη.
+- Tι μπορώ να κάνω για τον έντονο πόνο στην περίοδο ;
Η περιμένετε να μεγαλώσετε ή πάρτε παυσίπονα ή μείνετε έγκυος. H ιδιοπαθής δυσμηνόρροια, δηλαδή ο πόνος στην περίοδο που δεν έχει κάποια εμφανή αιτία, είναι μια πολύ συχνή και ενοχλητική κατάσταση. Εκτός από τα συνήθη παυσίπονα (παρακεταμόλη, ιβοπρουφένη, πιροξικάμη κ.α.) ,τρείς είναι οι παράγοντες που, αποδεδειγμένα, μειώνουν την έντασή της. Πρώτα είναι ο χρόνος, καθώς με την αύξηση της ηλικίας της γυναίκας μειώνεται και ο βαθμός του πόνου. Δεύτερος παράγοντας είναι η εγκυμοσύνη και ο τοκετός και τρίτος παράγοντας, όπως αποδείχθηκε από μεγάλη σκανδιναβική μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα online στο κορυφαίο περιοδικό αναπαραγωγικής ιατρικής της Ευρώπης, Human Reproduction, η λήψη αντισυλληπτικών δισκίων. Εναλλακτικά μπορεί να βοηθήσει ο βελονισμος κα η ομοιοπαθητική.
+- Τι ελέγχουμε με το pap-test ;
Το pap-test αποτελεί κυτταρολογική εξέταση κυττάρων, που λαμβάνει ο γυναικολόγος από τον τράχηλο και τον κόλπο της γυναίκας και πραγματοποιεί κυτταρολόγος, ώστε να διαγνωσθούν πιθανές φλεγμονές του έξω γεννητικού συστήματος αλλά και σοβαρότερες κυτταρικές βλάβες του τραχήλου της μήτρας.
+- Είμαι σε εμμηνόπαυση πρέπει να πάρω ορμόνες ;
Αν έχετε πρώιμη ωοθηκική ανεπάρκεια (οι ωοθήκες στάματησαν να λειτουργούν και να παράγουν οιστρογόνα ή αφαιρέθηκαν χειρουργικά, σε ηλικία αν έχετε πρώιμη εμμηνόπαυση (αντίστοιχα σε ηλικία θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης, ανεξάρτητα από την εμφάνιση συμπτωμάτων ή όχι, γιατί οι καταστάσεις αυτές δε θεωρούνται φυσιολογικές. Η θεραπεία θα σας χορηγηθεί τουλάχιστον μέχρι να φτάσετε τη φυσιολογική ηλικία εμμηνόπαυσης (50-51έτη). Αν όμως μπαίνετε στην εμμηνόπαυση σε φυσιολογική ηλικία (γύρω στα 50 έτη), τότε θα πάρετε θεραπεία αν παρουσιάζετε συμπτωμάτα, που επηρεάζουν σημαντικά το επίπεδο της ζωής σας.
+- Είμαι έγκυος και υποφέρω από ναυτία. Υπάρχει κάποιο συμπλήρωμα διατροφής να με βοηθήσει ;
Σχεδόν οι μισές έγκυες γυναίκες παρουσιάζουν ναυτία και εμετούς της εγκυμοσύνης, ενώ μέχρι και το 80% των εγκύων θα εκδηλώσει μόνο ναυτία, κατά το πρώτο τρίμηνο, στην περίοδο που χρήση φαρμακευτικών ουσιών είναι πολύ περιορισμένη. Το Αμερικάνικο Κολλέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων προτείνει τη χρήση της βιταμίνης Β6 ή πυριδοξίνης σε δόσεις 10-25 mg, 3-4 φορές την ημέρα, για μερικές μέρες. Επίσης το Ginger μπορεί να βοηθήσει ως αφέψημα ή συμπλήρωμα διατροφής.
+- Είμαι έγκυος κι εχω φαγούρα στην κοιλιά. Είναι φυσιολογικό ;
Η φαγούρα στην κοιλιά ή σε οποιοδήποτε άλλο μέρος του σώματος, όπου το δέρμα τεντώνεται και τραβάει είναι αρκετά συχνή. Οφείλεται στην ξηρότητα και μπορείτε να βοηθήσετε με ενυδατικές λοσιόν και λάδια. Αν η φαγούρα είναι πολύ έντονη, ξεκινά από τις παλάμες και τα πέλματα και επεκτείνεται στο υπόλοιπο σώμα, μπορεί να οφείλεται σε εδοηπατική χολόσταση της εγκυμοσύνης, μια κατάσταση που χρειάζεται ιατρική παρακολούθηση, παρότι συνήθως δεν είναι επικίνδυνη για τη μητέρα και το μωρό.
+- Επιτρέπεται η άσκηση στην εγκυμοσύνη ;
Μπορείτε να γυμνάζεστε μέχρι την  μέρα του τοκετού, εκτός κι αν ο γυναικολόγος σας συμβουλεύσει διαφορετικά. Ορισμένες δραστηριότητες θα είναι δύσκολες ή άβολες. Αν κάνατε κάποιο συγκεκριμένο σπορ τους προηγούμενους μήνες, πιθανώς να μπορείτε να το συνεχίσετε για ένα διάστημα με πολύ ήπιους ρυθμούς εφόσον αισθάνεστε καλά και ο γυναικολόγος σας το έχει επιτρέψει. Η άσκηση θα βελτιώσει την καρδιακή και αναπνευστική λειτουργία, θα τονώσει την κυκλοφορία του αίματος, θα βοηθήσει στη μείωση του υπερβολικού βάρους και θα μειώσει τη δυσπεψία. Δοκιμάστε το κολύμπι, ασκήσεις ή γιόγκα για εγκύους, βάδισμα κλπ.
+- Πρέπει να κόψω τελείως το κάπνισμα στην εγκυμοσύνη ;
Το κάπνισμα απαγορεύεται εντελώς στην εγκυμοσύνη και δεν γίνεται να κάνουμε εκπτώσεις σε αυτόν τον κανόνα. Το κάπνισμα ευθύνεται για πρόωρο τοκετό, λιπόβαρη έμβρυα και πολλά άλλα προβλήματα. Εξάλλου δεν είναι πολύ ώριμο να μεταθέτουμε το βάρος τον επιλογών μας σε έναν άλλο άνθρωπο.
+- Το σεξ επιτρέπεται στην κύηση ;
Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για το αγέννητο μωρό σας από την ερωτική πράξη. Ωστόσο, αν έχετε ιστορικό αποβολών και πρόωρου τοκετού ή αν ο γυναικολόγος σας, σας έχει συμβουλέψει να απέχετε, πρέπει να αποφύγετε την ολοκληρωμένη διείσδυση. Σε αυτή την περίπτωση υπάρχουν και άλλοι τρόποι να δείξετε τρυφερότητα. Επιπλέον η επαφή καλό θα ήταν να γίνεται πάντα με χρήση προφυλακτικού για την αποφυγή λοιμώξεων, αλλά επιπλέον γιατι το σπέρμα περιέχει προσταγλανδίνες, οι οποίες μπορουν να προκαλέσουν συσπάσεις στη μήτρα.
+- Θα πάθω επιλόχια κατάθλιψη ;
Η επιλόχια κατάθλιψη δεν είναι τόσο συχνή όσο πιστεύεται. Ένα μικρό ποσοστό γυναικών την εμφανίζει. Συνήθως συγχέεται με την επιλόχια μελαγχολία, η οποία δεν είναι ψυχιατρική πάθηση, δεν χρειάζεται φαρμακευτική θεραπεία και τις περισσότερες φορές την ξεπερνάμε με απλή συμβουλευτική αν και όταν χρειαστεί. Κατά συνέπεια η απάντηση σε μια τυχαία ασθενή χωρίς προηγούμενο ιστορικό είναι πως δεν θα πάθει επιλόχια κατάθλιψη.